From wellfare to workfare

Välfärdsstaten är något vi måste förtjäna. Den kan inte ges till var och en. Därför måste alla också bidra till välfärden, annars blir det orättvist. Och orättivsa är något vi svenskar absolut inte tål. Och om en person nu inte förtjänar exempelvis en peng, men får en ändå, så måste någon kontrollera denna person. Pengen kommer alltid med ett krav. Det har förskjutit vår välfärd till ett kontrollsystem. Ett system så invecklat att ingen kan alla regler och förordningar i den, men det skapar jobb i form av jurister och experter.

Bilden är hämtat från Svenska kyrkans Instagramkonto
Vi har gått från wellfare till workfare. Människor måste nu göra något för att förtjäna sin peng och någon annan måste kontrollera så att människan i fråga verkligen är värd sin peng. Att förtjäna välfärd är mer krävande än vad man tror. Därför att i ett system finns ingen barmhärtighet. Det är varför människor inskriva på försörjningsstöd måste söka 20 jobb i månaden för att ha rätt till sin peng. Närvarorapporter och intyg måste lämnas in felfritt, annars blir det ingen peng. Logiskt kanske någon tycker. Men tänk efter vad en lågutbildad kvinna, utan körkort, i 55 års ålder med ett långt missbruk bakom sig, har för chans att söka för jobb, om hon bor i en liten by någonstans på den svenska glesbygden. Ja, inte har hon chans att söka 20 relevanta jobb i månaden iaf. Merparten blir så klart ansökningar som flygledare på Arlanda eller controller på SEB i Sundsvall. Ett förfarande som givetvis kostar enorma summor pengar och tar upp folks tid, men som systemet är beredd att betala för att få människor att lyda.
Men detta funderar vi inte nämnvärt på eftersom tanken på att någon skulle få en peng utan motprestation är så främmande för oss. Människans förpliktelse står i fokus inte hennes rättigheter.

Vad kan då vara kyrkans roll i ett välfärdssystem, som numera är workfare, vara? Kanske att beskydda människor från myndigheter och deras kontroll. Att skapa en miljö där människan är i centrum. Att våga stå upp och sluta med att ange folk. Där har kyrkan en plats att fylla. Ty den befrielsen från myndigheter finns inte någon annanstan.