DET ÄR INTE PÅSK ÄNNU #sverel

Det rådet tydligen en okunskap om när påsken infaller i vårt land. Lite märkligt kan tyckas men så är det. Jag har noterat samma sak vid jul. I mitt allmänna prästadöme ingår att upplysa folk om dylikt. Till min fasa har jag märkt att varken kyrkfolk eller journalister har koll på när det är påsk. Men här kommer en liten hjälp…

Stilla veckan börjar med Palmsöndagen. I den finns dymmelonsdagen. Då sätter man tyg för kläppen på kyrkklockorna så att de ska slå dovare. Det är en typ av förberedelse och att ta Jesu ord om att han ska dö, på allvar. Sedan kommer skärtorsdagen. Det var då Jesus instiftade nattvarden. Den sista måltiden. Sedan kommer långfredagen. Då hade man misshandlat och hånat Jesus hela natten och en bra bit inpå dagen. Sedan spikade man upp honom på ett kors. Man avrättade honom på det sätt man avrättade samhällets avskum och lägst i rang.

Nu kommer det intressanta. Vad hände på påskafton? Exakt, inget. Absolut inget hände på påskafton. Det är en icke-dag. Det hindrar givetvis inte från att man samlar goda vänner. Äter och dricker gott. Umgås och njuter av varandras sällskap och att man är ledig. Men att tro att det skulle vara påsk är fel. Påsken infaller på påskdagen (söndagen). Det är uppståndelsedagen. Det är därför vi firar gudstjänst på söndagar och inte tisdagar. Jesus uppstod en söndag och det firar vi.

Det är alltså lika rätt att önska varandra god jul som det är att önska varandra glad påsk idag. Eller glad allahjärtansdag. Eller varför inte god trefaldighetstid. Eller trevligt midsommar. Eller, ja, vad som egentligen.

Så, för den som orkar läsa, varför säger vi då glad påsk redan? Här kan jag bara gissa. Men….. vi är en kultur av aftnar. Vi älskar aftnar. julAFTON, midsommarAFTON, påskAFTON osv. Notera gärna att resten av världen INTE firar aftnar, utan dagar. julDAGEN, midsommarDAGEN och påskDAGEN. Min gissning är att vi har kvar arvet och den judiska tideräkningen. Judarna räknar att dag 2 börjar klockan 18.00 på dag 1 kvällen. Vi har ett tydligt arv genom helgmålsringningen. Den slår klockan 18.00 tex. Så därför kan vi fira julAFTON efter klockan 18.00 eftersom det redan då är juldagen. Sedan har det utvecklats och klockan 18.00 är inte så viktigt längre. klockan 15.00 på julafton är en starkare tradition. Och wips så har vi julafton. Samma sak med påsken tror jag.

Men visst kan vi köpa ägg till varandra i september eller ha ris i januari. Eller önska varandra glad 2:a advent i mars (ironisk, det finns bara ett advent och flera söndagar i advent, men det visste ni redan). Det är vi fria till att göra. Men det är inte rätt.

Idag är det sista dagen på Stilla veckan och imorgon, om vi lever då, så infaller Påskdagen. Dagen då Jesus uppstod och vi kan fira hans vinst över döden och vår återupprättade relation med Gud. Då börjar påskveckan och den slutar inte förrän den 14 maj. Så fram till 14 maj kan ni önska varandra Glad Påsk! Det finns sex söndagar i påsktiden. Sedan är det Kristi himmelsfärd. Men det tar vi då.