Ensam präst söker…. #svenskakyrkan

Det har varit på gång flera månader. SVT har hittat sin grej verkar det som. Först kommer ”gift vid första ögonkastet” och nu en dokusåpa om prästers liv och leverne. Givetvis seriöst belyst enligt produktionsbolaget, men jag vet inte jag. Är kluven inför själva idén. Mailet som produktionsbolaget skickat ut ställer så himla många frågor. De söker personer som brinner för sitt jobb OCH som söker kärleken. Här finns uppenbarligen ett större allmänintresse just för att det är präster än om en lönehandläggare hade brunnit för sitt jobb OCH sökt kärleken. Jarowskij vill visa en mer modern bild av prästskapet. Modernare bild än vilken, blir den självklarar frågan? Men återigen det är en seriös serie som dessutom ska vara utbildande. SVT:s dokusåpor ska ta över den utbildande delen av vad kyrkan är? Njae, jag är skeptisk. Samtidigt som programmet är seriöst behöver prästerna inte oroa sig för  moraliska eller etiska problemställningar därför att producenten är mån om att ha ”rätt” präster.

Nej, idén kan vara god och kanske genomförbar. Men med de här förutsättningarna kan det inte bli annat än ett misslyckande. Men jag är inte ett dugg orolig över att serien blir av eller att produktionsbolaget inte skulle hitta kandidater. Nej, så pass känner jag min kyrka.

Nedan kan ni läsa mailet som gått ut till präster runt om i landet. Jag har valt att plocka bort adressaten och mottagarens namn då jag inte tycker de fyller någon funktion.

Prästen som fick just det här mailet är dessutom gift sedan 30 år :)

Hej
Under våren 2015 ämnar SVT att genom Jarowskij producera ett nytt tv-format. Ett format som ska handla om Tro, hopp och kärlek… Programmet ska följa fyra stycken präster som är ensamstående, som brinner för sitt jobb och som önskar hitta en livspartner. Tanken är att vi också vill visa en mer modern bild av prästskapet och vad kyrkan gör idag. Jag söker nu dessa präster! Är detta du? Eller vet du någon som du tycker passar in på detta? Programmet som ska producerat ska ha en seriös ton och gå mot det dokumentära. Det ska också vara varmt, uppriktigt och utbildande. Jag berätta mycket gärna mer och har ett samtal kring det hela. Men jag vill åter igen markera att vi ämnar producera ett seriöst program som är långt ifrån en flamsig dokusåpa. Ingen av de präster som medverkan ska på något sätt känna oro kring moraliska eller etiska problemställningar. Producenten i fråga har min största respekt gör sin trovärdighet, sin höga moral och sin integritet. Och jag ser personligen gärna att det ”rätt” präster som här ska representera Kyrkan.

Hör gärna av dig med vilka tankar du än må ha.

I all vänlighet;