Pappa, UG & Schweiz

I onsdags kom pappa hem till Värnamo. Det känns bra att ha honom på närmare håll än i Nepal. Jag fick tillfälle att träffa honom precis när han anlände sjukhuset. Han var trött efter den 17 timmar långa flygningen, men också han var lättat över att få komma hem. Läkarna gjorde diverse tester och lät sig imponeras över vad kollegorna i Katmandu gjort med nacke, arm och skadorna på pappa. En del av testerna man gjorde på honom visade att han bär med sig baciller man inte vill ha på resten av sjukhuset. Därför är han nu i karantän under devisen ”se men inte röra”. Det sista jag hörde från mamma var att han kanske inte alls behöver operera armen och ansiktet. Ansiktet hade vi känn, det sa läkaren när han ankom sjukhuset att ansiktet läker själv. Men armen. Ja, tydligen ligger benen på sådant sätt att det kanske räcker att ha det under uppsikt för att det ska bli bra. Vi hoppas på det. Rapporteringen här om pappa fortsätter om än i mindre omfattning. Han är hemma och mår bra men har fortfarande en lång väg kvar. Så småningom kan han säkert börja blogga själv igen om någon vecka eller så.

Under dagarna som kommer hoppas jag kunna se Uppdrag Gransknings program. Hittills har jag bara läst kommentarer kring programmet som dykt upp i mitt flöde. Det är närmast tre saker jag tänker på och som jag kan sortera in era kommentarer under.
1 – prästerna som filmas med dold kamera säger samma sak framför kameran som när de spelades in hemligt. Det var precis det jag sa till herr. Hansson i Debatt. Det är inte rimligt att spela in med dold kamera för att få fram prästernas äktenskapssyn. Ring och prata med dem istället. Hansson försäkrade mig att det var nödvändigt. Det kanske visar sig att det inte alls var nödvändigt. Vad gör herr. Hansson nu? En ursäkt kanske är på sin plats.
2 – i kyrkoordningen står att läsa att biskopen (inklusive ärkebiskopen) ska ”svara för ledning och tillsyn…. vårda och värna kyrkans enhet”. Vad jag förstår har biskop Wejryd kunnat var tydligare med att vårda och värna kyrkans enhet. Vissa kommentarer gör gällande att han sålt ut prästerna och snarare fördjupat någon sorts splittring.
3 – det är inom Frimodig kyrka som detta ”bekymmer” finns. Det tror jag inte UG hittat på själv, det är en planterad värdering som SVT jobbat efter utsatt ha koll på läget. Uppgiftslämnaren missade dock 1:e vice ordförande i Frimodig kyrka och hans tankar och funderingar kring detta. Väl värda att läsa. Likaså Nasarin Sjögrens texter.
Men som sagt, det här kan vara kommentarer och tankar helt tagna ut luften. Men jag ber att få återkomma när jag sett programmet.

I skrivandets stund är jag på väg till ECIC i Schweiz. (www.ECIC.info). En konferens kring webben, sociala medier och hur vi som kyrka berättar de berättelser vi bär på. Det är första gången jag är med och jag hoppas kunna få en bild av hur det fungerar i andra Europeiska länder men också en bild av hur våra kollegor ser på Svenska kyrkan. Om Gud vill och Martin Garlöv är snäll så får jag nog bidra med lite tankar kring Svenska kyrkans Instagramkonto under ett pass i veckan.