Senaste om pappa #nepal

Först vill jag rätta till en uppgift som jag fått om bakfoten. Olyckan skedde på torsdagen den 15/5. Jag har tidigare trott att det hände sent onsdag kväll, men det är fel. Pappa och den unge mannen var på väg till flygplatsen och hade ca 2 timmar kvar av bilresan. Det verkar som om det mesta av pappas tillhörigheter finns kvar. Victor berättar via Skype att pappa mår bättre och bättre. Pappa har också kunnat berätta minnen från själva olyckan. Han har ätit en stadig lunch idag och kunnat gå tre varv runt sängen. Tidigare låg han på akuten/intensiven tillsammans med 6-7 andra patienter. Besöken var begränsade för Victor men personalen har varit både snälla och förstående. Pappa har flera gånger sagt att han är nöjd med både sjukhus och personal. Nu har pappa fått ett eget rum, med utsikt över bakgården.

Sjukhuset vill operera de två andra skadorna redan denna vecka. Om det blir så eller inte vet vi ännu. Det pågår samtidigt en process med att få pappa hem till Sverige och kanske blir det här man opererar honom istället. Läkarna måste nu göra en bedömning om det är ofarligt att flyga hem honom. För vår del är det givetvis skönast att få hem pappa så fort som möjligt men skulle det bli så att han opereras på sjukhuset han är nu så känner vi oss lika trygga med det.

Jag tar mig friheten att återge delar och andemeningen i ett av Victors mail från igår då operationen skedde. Med viss reservation för att jag förstått fel.

kvittoSjukvården i Nepal fungerar annorlunda än i Sverige. Den är inte sämre, men den fungerar annorlunda. Varje anhörig ansvarar själv för att köpa in den medicin och det läkarna behöver för att behandla patienten. Victor fick således en lista på saker som skulle inhandlas för att de skulle kunna operera honom. Victor skriver att;

”…. jag fick lämna två kassar med liv, hälsa och framtid.”

Han följde med pappa så långt som han fick in mot operationssalen och de skiljdes åt med orden ”jag älskar dig”. Sedan började en lång väntan.

sal

Efter flera timmar kom läkaren ut och berättade att operationen har gått bra. Nacken är stabiliserad och han är utom fara. Och det kändes givetvis väldigt skönt. Efter operationen är pappa hungrig och Victor springer ut och köper kaffe och kanel bulle. De sitter och pratar om allt mellan himmel och jord. Pappa skämtar med läkarna och till slut så kommer en sjuksyster in och ber Victor att gå därför att pappa faktiskt måste vila efter operationen.

Under dessa dagar finns det mycket praktiskt att ordna med för Victors del. Pappas saker ska hämtas ut från polisen. Det krävs tillstånd och stämplar. Försäkringspapper ska ordnas och kommunikationen mellan sjukhus och kontakt måste han vara en del i. Men också kontakt med konsuln och läkarteam. Victor har jobbat stenhårt med de praktiska sakerna där.