Demokratin är större än pressfriheten #blogg100 #svpol

Idag är det pressfrihetens dag. Med denna dag ska man särskilt minnas de som gjort uppoffringar för pressfriheten runt om i världen. Det är tyvärr människor som i värsta fall behöver sätta livet till för att bevaka, skydda och värna pressfriheten. Dagen är instiftad av FN. Så detta inlägg är en hyllning till de journalister som jobbar för pressfriheten. Ytterligare två punkter vill jag tillägga.

Detta är också ett inlägg som tar avstånd från journalister som är dumdristiga och som söker sitt. Som söker beröm och som utnyttjar pressfriheten till sin egen vinnings skull. Avstånd från journalister som hyr beväpnade soldater för att ta sig in olagligt i andra länder.

PIX-4DRXYJOch den tredje punkten är kanske den mest allvarliga så här på pressfrihetens dag. Vi kopplar ofta ihop pressfrihet med demokrati. Och det är rätt, men inte hela sanningen. Demokratin är större än så. Det sker en förflyttning av demokratins tjänare från politiker till journalister. Vi ser plötsligt journalister som de stora demokratiska kämparna och vi använder stora ord för att försvara deras rätt. Däremot pratar vi sällan om journalistiken som tar sig i uttryck av smygtagna bilder på kändisar eller program som Uppdrag granskning och Kalla Fakta. De sanna kämparna för demokratin är inte journalister. Det är vi. Demokratin tar sig i uttryck i vår vardag inte i tidningarna.