Förlåt, inte 25 namn… 3200 namn!!! #granskning #blogg100

Uppdaterad: Sorry, glömde länken till programmet. Titta här >>

Jag ska inte tråka ut er med detaljer kring programmet igår. Det var en ny erfarenhet och en god sådan. Bra träning som man säger. Däremot vill jag tacka er för alla glada tillrop och kritik ni skickat. Jag försöker svara på allt jag hinner och ser, det hör till.

I flödet kan jag se att listan på de 25 namnen efterlyses. Inte av så många har efterlyst den visserligen men ropen finns. Jag gjorde ett misstag med att nämna listan på 25 namn, det borde jag inte gjort därför att det tog bort fokus på huvudfrågan. Det letade sig också in ett missförstånd att jag skulle ge en lista på 25 präster som säger sig kunna bota homosexualitet. Så är det inte. Jag menade att jag kan ge en lista på präster som är öppna med sin äktenskapssyn och teologi. Och då räcker faktiskt inte 25 namn utan samtliga präster i Svenska kyrkan. De har alla tydligt visat sin syn, det är faktiskt nästan omöjligt att bli präst utan att veta var de står teologiskt. Mer än så var det inte.

Efter programmet fick jag förmånen att prata mer med Nils Hansson och en medarbetare på Debatt. Ett gott samtal som jag uppskattar mycket. Min bild är att Nils mycket väl förstår kritiken och det kontroversiella, men att de gjort bedömningen att det är värt det. Han sa också att han tror att jag kommer få en annan syn på det när jag ser programmet. Det återstår att se, jag lovade återkomma till honom efter det har sänds.

Men hur man än vrider och vänder på sig så har man rumpan där bak.  Uppdrag Granskning har tagit till en metod som är grövre än nödvändigt och på så sätt gjort mer skada än nytta. Det kommer Uppdrag Granskning och Nils Hansson aldrig ifrån. Pappa har skrivit ett bra inlägg om det här >>

Det som tagit mig lite på sängen under de här dagarna är hur splittrade vi är internt även i en fråga som bikten. Det gör mig lite rädd. Kan det vara en ledningsfråga? Ping biskoparna. När nu kyrkoordningen fastställer på ett tydligt och klart sätt prästens roll, rättigheter och skyldigheter, så diskuterar vi hur detta ska tolkas och om det som står där är rätt eller fel. Varför ska varje beslut inom Svenska kyrkan vara föremål för diskussion? Prästen ska tiga om det hen hört i bikt. Punkt.

Jag får anledning att återkomma till detta. Om inte förr så när programmet sänds i maj.