Jag möter @granskning i @svtdebatt #bikt #svenskakyrkan #svpol #blogg100

debatt

Igår blev jag uppringd av Svt och programmet Debatt. De hade läst min blogg och undrade om jag kunde utveckla hur jag tänkte. Jag berättade ungefär det jag bloggat om. Att jag tycker att Uppdrag Granskning har våldfört sig på bikten och att någon måste reagera. Det är inte okej att ta till överdrivna metoder för att få reda på något som man faktiskt kan fråga om. Det skadar mer än vad det gör nytta. Svt undrade om jag ville komma till Debatt för att diskutera detta vidare. ”Nej, det vill jag inte” svarade jag. ”Därför att den här frågan är på tok för viktig för att slarvas bort genom att sitta och gasta på varandra i en halvcirkel”. Svt förklarade att den här debatten skulle vara endast med mig och ansvarig utgivare för Uppdrag Granskning, Nils Hansson. Vi skulle stå nere på golvet tillsammans med programledaren. Jag bad att få återkomma och har nu bestämt mig för att delta. Ikväll klockan 22.00 debatterar jag och Nils Hansson Uppdrag Gransknings metoder. Det ser jag fram emot.

Jag vill lägga tyngdpunkten vid att bikten är ett heligt rum som måste respekteras. Det respekteras av kyrkan OCH av samhället genom lagstiftning. Kan man googla kan man också ta reda på vad olika präster tycker i frågan, det är ingen hemlighet. Därför blir tillvägagångssättet ett hån mot de människor som söker sig till bikten. Det är med att bidra till en kultur där det letar sig in en osäkerhet i bikten som är obra. Den förenklar bikten till ett kort tillfälle och missar den långa process med samtal och missar resan konfidenten gör med sig själv och med Gud. Det är respektlöst.

Tack till alla som jag redan varit i kontakt med och som gett input. Du som läser det här är jättevälkommen att kommentera det du tycker är viktigt att det kommer upp i debatten. Tycker du olikt mig så vill jag gärna höra vad du tycker. Jag behöver olik-tänkande. Hjälp mig gärna!