Webbens skyddshelgon #blogg100 #svenskakyrkan #facebook

securedownload

Idag är det fjärde april. Det betyder att Marianne har namnsdag. Men det betyder också att det är skyddshelgonet Isidors dag idag. Sankt Isidor från Sevilla. Han efterträdde sin bror som biskop i staden medans deras syster startade kloster. En helreligiös familj. Isidor hade bildning som sin stora grej. Han skapade västEuropas allra första uppslagsverk.

Isidor hänger på locket på min dator. Han hänger där för att påminna andra om ”varför”. Vi gör så mycket ”hur” hela tiden. Hur kan jag optimera ditten och hur kan jag få tag i datten. Hur kan jag öka det här och hur kan jag få det här att hända. Men vi glömmer oftast vårat varför. Isidor påminner oss om att tänka på vårat varför. Varför kommenterar du som du gör? Varför skriver du som du gör och varför vill du att just det här ska hända? Ta den här dagen, och gärna alla andra också, till att fundera en extra runda på varför du gör saker och ting på webben.

Och i mitt uppdrag som folkbildare och med sankt Isidor i bakhuvudet vill jag tipsa om en god funktion. Facebook har börjat med autoplay på alla videoklipp som ligger i flödet. Man kan bli arg för mindre. Otroligt irriterande. Men istället för att bli arg och skriva dumma saker så får Isidor, kunskapens fader, påminna om att gå till Inställningar, Filmklipp och där kan man stänga av autofunktionen. Bra va?