Vill inte se vem jag är…

Han var lycklig över att den senaste tiden inneburit mycket jobb. Det gjorde gott för hans självkänsla och karaktär. Principer sattes sig djupare och han kunde helt klart se en förändring hos sig själv. Det gjorde honom gott. Ärende efter ärende, projekt efter projekt, i en rasande fart från genomförande till utvärdering. Det gick undan. Han var i ett flow. En man i farten, och kunde enligt honom själv, passa i vilken after-shave reklam som helst. Mannen med tredagars stubb som inte hinner vila för det är jobb och mingelparty dagarna i ända. Till sin hjälp har han en kräm som är utvecklad på ett institut i Schweiz. Han var lycklig.

Han kände redan efter tio minuter på tåget att han skulle möta honom snart. Det ville han inte. Tanken kom rinnande och fyllde hans hjärta med obehag. Han ville inte se honom. Suck, tänkte han. Det är inte bra att koppla av. Han förstod att det inte fanns någon återvändo. Han var tvungen. Hur länge skulle han behöva sitta med honom? Hur mycket tid skulle han uppta och kunde han få något vettigt gjort på resten av veckan alls? Han påmindes att han redan samma dag sett tendenser till detta. Han såg dem inte då, men nu förstod han. Han hade pockat på hans uppmärksamhet flera gånger redan.

Han tyckte inte om att bli tvingad att möta sig själv så där. Han ville inte se sig. Varför det var så visste han inte. Låt mig va. Skygg för ljuset från sig själv. Det var dåligt, det visste han och det gav honom bara än mer dåligt samvete och än mer lust att fly. Tårarna rann där han satt och tittade ut genom tågfönstret. De rann och han hade ingen ork att försöka stoppa dem. Jag är till och med ointresserad av mina egna tårar, tänkte han, så långt har jag lyckats distansera mig själv från mitt inre. Tårarna trängde upp från hans hjärta och sköljde med sig rädslan och oron. De blottlade hans tillkortakommanden och han såg sig. Han gillade det inte, men var ändå trygg med det på något vis. Han visste att han inte kom undan.