Great christian bitches

I samband med att TV serien Great christian bitches skulle lanseras lät Kanal5 göra en undersökning kring människor förhållande till kristendomen. Undersökningen är, som alla undersökningar, begränsade och siffror ska man alltid ta med en nypa salt. Men på en av frågorna ”Vilken av följande budord tycker du är viktigast för dig?” svarar 82% ”Du ska inte döda en annan människa”. 

Ett fromt svar kan tyckas, och rätt så klart. Vi ska inte döda varandra. Men hur kan ett sådant budord vara viktigast för mig som person? Det ligger underförstått att 82% av svenska befolkningen brukar gå runt och döda andra människor, men att de minsann nu måste sluta med det. Det håller liksom inte i längden. Ungefär som James Bond. Random killing.                 

Det är först längre ned i listan det blir trovärdigt tycker jag. 32% tycker att ”Du ska inte ljuga” är det viktigaste budordet för dem. Låter rimligt. Hedra far och mor kommer på en hedrande femte plats. 

Vad är det som gör att vi tycker ”du ska icke dräpa” är det viktigaste budordet för mig personligen? Slutsatsen, och nu provtycker jag, är att vi inte ser vår synd helt enkelt. Vi förstår inte vad som fattas hos oss. Att döda andra människor sysselsätter inte 82% av vår befolkning. Vi ser inte bristerna hos oss själva. Kan det vara så?