Sänkt krav på nya soldater. Bra! #svpol #svfm

Kravet på de svenska soldaterna ska sänkas. Visserligen från låg till ännu lägre. Försvarsmakten resonerar som så att de vill ha ett bredare rekryteringsunderlag än innan. Och set lär man ju garanterat få. Därför att enligt förslaget, som Inge klubbats igenom ännu, krävs inte längre fullgod gymnasieutbildning utan det räcker med grundskoleutbildning.

I vanlig ordning är det många som rasar. Och i vanlig ordning har jag uppdraget att ge ett annat perspektiv. Precis som kvällstidningarna gör, ni vet de tidningarna som kommer ut tidigt på morgonen, så ger jag mig själv uppdrag.

Det behöver inte nödvändigtvis vara dåligt att sänka betygen. Försvarsmakten äger fortfarande rätten att välja och plocka in. Och de kan i fortsättningen också bara välja de med högre utbildning. De får också chans att hitta de killar och tjejer som inte lyckats i skolan men som är suveräna på praktiska saker. Och de människorna ska man inte underskatta. Världshistorien är full av sådana exempel på människor som ”inte är något” men som har lyckats bra ändå.

Det är ju ändå, tänker jag, mer praktik än akademi att vara soldat. Och är man mer akademisk än praktisk så finns det mängder med utrymme för dem med. Alla får plats liksom. Att sänka intaget är inte lika med att sänka kvalitén.

Försvarsministern själv kommenterar en artikel i Svd på sin blogg. Sänka kraven är ett av tre förslag. Bloggen hittar ni här.