Hårklyveri?!

Julen är en god högtid, nu ska man vara snälla mot varandra och allt ska vara rosa bomull och lukta hallon. Det är ju ändå detta julen handlar om. Nä, julen handlar inte om att vara snälla mot varandra. Julen handlar inte heller om att frälsaren kommer. Julen handlar om att frälsaren ÄR HÄR! Vi glömmer gärna så lätt det där med att Jesus faktiskt är här.

I mitt arbete har jag förmånen att få agera guide. Vi visar kyrkan och allt som är däri. Vi frågar eleverna, ty det är mest skolklasser, när Jesus dog. Pinsam tystnad – ett tappert försök – och sedan hittar de fram till långfredagen. Då frågar vi när han uppstod igen. Bättre takt på gissningarna – och så hittar de fram till påskdagen. Sista frågan är när han dog efter det igen. Pinsam tystnad – pinsam tystnad – ett tappert försök och en gissning på 40 dagar – pinsam tystnad – ett liljeholmens. En elev kommer på att han faktiskt inte har dött sedan han uppstod. Vad betyder det frågar vi? Att han lever – och att han lever IDAG!

Vi firar alltså julen till minne av Jesu födelse och påminner oss om att frälsaren finns hos oss idag och att han lever. Sen kan humanisterna säga vad tusan de vill.