Internet – ingen mänsklig rättighet

20110607-172351.jpg
16 maj i år kom det en rapport från FN. Först idag har allmänheten fattat att den finns. Vissa twittrare vill göra gällande att internet är en mänsklig rättighet. Såg också en artikel idag på mediavärldensom förstärker den bilden. Det är inte så, vad jag kan läsa, att den särskilde utredaren säger att internet är en mänsklig rättighet. Däremot säger utredaren ”med tanke på att många inte ens har vatten och el förstår den särskilde utredaren att internet till alla inte an uppnås på en gång” (väldigt fritt översatt). Däremot så vill utredaren heja på staterna så att de tillser och uppmuntrar människor till att utnyttja rätten till yttrandefrihet, inkl. internet. Och här är väl essensen av vad utredaren vill säga. Varje människas rätt till yttrandefrihet – även på internet. Så lyssna Kina, Iran med flera! Om ni inte gör som FN säger så kommer de fördöma er och i värsta fall skickar de…. ett brev!!!

Hela rapporten går att ladda ned från FN. Sök A/hrc/17/27 ”report of the special rapporteur on the promotion and protection of the right to freedom of opinion and expression, Frank La Rue”
Eller härifrån – genom att trycka på länken