Kunskap är inte makt…

Det är en enorm skillnad mellan information, förståelse och visdom. Ingen klarar sig egentligen utan de andre.

1: Endast information är som styrka utan koordination. Som en kille i puberteten som inte har kontroll på vare sig sina armar eller ben. Han utgör en större fara för sig själv än vad han gör för andra. Exemplet är harmlöst, men det finns värre exempel från verkliga livet och jag tror ni förstår vad jag menar. De går ofta under namn som ”idioter” motsvarande.

2: Förståelse, är förmågan att tillgodose sig informationen. Det medför oftast en viss glädje, då vi plötsligt kan använda oss av vår information på ett sätt som för oss framåt. Vi säger ofta att vi får ”verktygen”. Det är egentligen förståelse vi ger oss själva. En lärare kan inte lära oss något utan kan bara berätta vad vi ska förstå. Sedan måste vi själva förstå det för att fatta. Ingen kan fatta åt oss.

3: Vidsom, är att veta när och hur och varför vi ska avända oss av infromationen som vi förstår på ett ödmjukt sätt och utan att förhäva oss av vår kunskap. Och det är ändå hit vi vill komma. En nyckel för egen del är att ha ett evighetsperspektiv.

När jag ser saker och ting i evighetens obarmhärtiga men härliga perspektiv så blir det enklare. Jag tänker och känner så klart genast när situationen uppstår. Jag försöker tänka ”vad är det mest riktiga att göra?” Utifrån min tro, den andre personen osv. Sedan sover jag på saken. Och sedan agerar jag. Enkelt i teorin, svårare i praktiken.