Bokstäver distansierar oss…

Jag håller på att läsa Flickering Pixels, en bok av Shane Hipps. Underrubriken är ”hur teknologin förändrar vår kristna tro”. Och det är betraktelser gjorde under läsning som ni nu får ta del av vid lunchtid varje dag. Så nu vet ni det. Boken går att köpa här!

Idag läste jag om att bokstäverna distansierar oss från oss själva och det vi upplevt. På gott och ont. Poängen är att de i alla fall INTE för oss närmare, vilket vi tror. Vi tror att vi tar del av något och upplever något när vi läser en text, men vi står utanför händelsen. Händelsen utspelar sig i vår fantasi allt eftersom vi läser berättelsen. Men upplever den – det gör vi inte. Det är på gott därför att det ger oss lyxen att uttrycka oss utan att någon reagerar på den (förutsatt att vi inte twittrar, bloggar eller facebookar det vi skriver).

Vidare är Shanes poäng att Bibeln på något sätt markerar det här genom att berätta på fyra olika sätt om Jesu liv. För att täcka så många sociala, kulturella och alla andra tänkbara aspekter. Därför att Bibeln talar till oss oavsett om vi är en blekfis boende i Skåne, eller en latinamerikansk tant, eller en iransk farmor eller en pojke i Uganda.